Coöperatief design

Jullie hebben besloten om een coöperatie op te richten? Dan komt er een moment dat je statuten moet opstellen. Bij bestaande coöperaties zijn de statuten soms aan herziening toe.

Of je nu statuten opstelt of wijzigt: het gaat om saai en secuur werk! Toch doe je het beter niet in zeven haasten. Want kies je voor typestatuten, of nog erger: knip- en plakwerk uit bestaande statuten, dan levert dit vroeg of laat gegarandeerd problemen op. Vage statuten die voor interpretatie vatbaar zijn, maken van het eerste het beste conflict een lange lijdensweg. In het beste geval voelen de vennoten zich zwaar bekocht, in het slechtste geval wordt het uitgevochten voor de rechtbank. Omgekeerd bieden doordacht opgestelde statuten een stevige houvast.

Juridische finesses

Met gerichte vragen zorgen we ervoor dat jij en je medeoprichters of andere belanghebbenden grondig van gedachten wisselen. Zo zorgen we ervoor dat de heikele punten vooraf uitgepraat zijn, en dat alle betrokkenen de basisafspraken kennen en onderschrijven. Wij beheersen de juridische finesses van de coöperatieve vennootschap (CV), al dan niet erkend als Sociale Onderneming. Met op maat geschreven statuten is je vennootschap pas echt klaar voor de start.

Erkenning door de NRC

Wij bieden je ook de nodige ondersteuning om jouw erkenning door de Nationale Raad voor de Coöperatie te bekomen. Zo’n erkenning biedt een aantal voordelen voor de coöperatie en voor haar vennoten. Bovenal is het een label dat het maatschappelijk karakter van de coöperatie in de verf zet. De erkenningsvoorwaarden verwijzen naar een aantal basisprincipes van coöperatief ondernemerschap.

Coöperatieve principes verankeren

Vormen statuten het chassis van de coöperatieve vennootschap, dan zijn de coöperatieve principes de brandstof die de coöperatie doen leven. De zeven principes van de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA) zijn wereldwijd gekende en erkende principes waardoor waardegedreven coöperaties zich onderscheiden van alle andere.

Febecoop helpt je om deze coöperatieve principes duurzaam te verankeren. Niet alleen in je statuten, maar vooral in je bedrijfsvoering.

Meer weten? Contacteer ons.


 

Nieuws en praktijkvoorbeelden:

Nieuws en praktijkvoorbeelden:

Coöperatieve vragen? Stel ze in je persoonlijke e-meeting

Met welke coöperatieve vraag je ook zit, de Febecoop-adviseurs helpen je  graag verder op weg tijdens een persoonlijke online meeting. Je krijgt één uur gratis, persoonlijk en vertrouwelijk eerste…

Lees meer >

Werknemers worden overnemers bij elektronicabedrijf Page

Het is zover: Vlaanderen kent een echte bedrijfsoverdracht aan werknemers. Bij elektronicabedrijf Page in Poperinge hebben al 50 van de 180 medewerkers aandelen gekocht van hun werkgever.

Lees meer >

Ik start een coöperatie – workshop, hele dag, Leuven

Doorloop het stappenplan tijdens deze workshop en ga meteen aan de slag. Workshop – hele dag – Leuven.

Lees meer >

Overdracht van je kmo: al eens aan je werknemers gedacht?

Op tijd een geschikte overnemer vinden: dat is dé uitdaging voor veel KMO’s met een bedrijfsleider die de pensioenleeftijd nadert.

Lees meer >

Onderzoek: acht Vlaamse werkerscoöperaties onder de loep

Het Franse departement Rhône-Alpes alleen al telt 350 werkerscoöperaties op een bevolking van 6 miljoen. Het Britse retailbedrijf John Lewis is eigendom van zijn meer dan 98.000 medewerkers. In V…

Lees meer >