Bike&co: bedrijfsfietsen rijden leasingswagens uit de wielen

Bike&Co en haar vennoten bieden een volwaardig alternatief voor het aangroeiende wagenpark dat verantwoordelijk is voor dichtslibbende wegen en een door CO2 gepollueerde lucht. Zij zijn meester in het verkopen, verhuren en onderhouden van bedrijfsfietsen. Deze coöperatieve vennootschap vormt samen met vijftien sociale ondernemingen een kwaliteitsnetwerk in Vlaanderen. Hoe beleefde Bike&Co de coronapandemie?

Bike&Co kan prat gaan op een mooie klantenportefeuille met onder meer Fluvius, Farys en Familiehulp. Naast een ecologisch en praktisch alternatief voor de wagen draagt Bike&Co ook bij aan een inclusievere samenleving. Door haar activiteiten kunnen haar vennoten, vijftien sociale fietsondernemingen, nog beter werk maken van hun prioritaire doelstelling: werk verschaffen aan mensen die uitgesloten worden op de reguliere arbeidsmarkt.

Net zoals vele ondernemingen begon de lockdownperiode rustig, vooral op het vlak van onderhoud en herstellingen, want de klanten van Bike&Co bleven thuis door telewerk, technische werkloosheid en strenge verplaatsingsregels. Maar na een maand ging het aantal aanvragen voor fietsen in opnieuw stijgende lijn.

Tijdens de lockdown haalden heel wat mensen hun fiets terug van stal en ontdekten ze het plezier van fietsen.

Als je dan via je werkgever bij Bike&Co een leasefiets kan aanvragen, is die stap ook snel gezet.

Corona zorgde uiteraard wel voor hinder bij de uitvoering van de werkzaamheden. Heel wat fietsateliers bleven gesloten of werkten met een beperkte bezetting. Voor dringende herstellingen moest Bike&Co op zoek naar een atelier buiten de regio van de klant, wat de transportkosten opdreef. Ook heel wat leveringen van nieuwe fietsen werden uit noodzaak uitgesteld omdat ook de leveranciers hun deuren gesloten hadden en nadien de vraag naar nieuwe fietsen explosief zagen stijgen. De achterstand in de productie van nieuwe fietsen in combinatie met de verhoogde vraag heeft vanzelfsprekend ook geleid tot stockbreuken.

Ondanks die praktische beslommeringen gaat het Bike&Co toch voor de wind.

Dat hebben ze deels te danken aan de branche waarin ze actief zijn. In sectoren als bijvoorbeeld de horeca is het momenteel heel andere koek. Maar ook door hun slimme organisatie bereiken ze heel wat geïnteresseerden. Voor de grote klanten ontwikkelde Bike&Co een webplatform op maat waar werknemers zelfstandig een aanvraag voor een bedrijfsfiets kunnen plaatsen en alle praktische informatie met betrekking tot de dienstverlening kunnen nalezen. De werkgever kan de aanvraag online goedkeuren zodat Bike&Co de bestelling definitief kan plaatsen.

Het moge duidelijk zijn dat de fiets aan een opmars bezig is. Bike&Co staat garant voor een vlotte en vriendelijke dienstverlening, maar waarbij sociale en ecologische doelstellingen centraal staan.

Hebben uw werknemers al een bedrijfsfiets?

 

(Foto’s: Yel Ratajczak)