Biomilk Be, een koegoed verhaal

Als sinds 2006 zorgt Biomilk Be voor heerlijke Belgische melk. Deze landbouwcoöperatie heeft een hart voor het milieu, maar zeker ook voor zijn dieren en klanten, aan wie men enkel het beste van het beste wil geven, op een biologische wijze dan nog. Door de COVID-19 pandemie vinden nu steeds meer mensen hun weg naar Belgische zuivel en dus ook naar Biomilk Be. 

In 2006 besloot een groep Vlaamse boeren om zich te verenigen in Biomelk Vlaanderen. De biologische landbouw zat immers al even in de lift in Vlaanderen. Na verloop van tijd zagen ook Waalse boeren heil in het concept en sloten zich bij de Vlaamse collega’s aan. Biomelk Vlaanderen veranderde in 2017 dan ook in Biomilk Be. Zoals de naam al doet vermoeden, spitsen de boeren zich toe op het produceren van uitsluitend biologische melk.  Naast een faire melkprijs voor de boer, staat  de gezondheid van mens, dier, ecosysteem en natuurlijk de liefde voor hun product voorop.  Biologische landbouw grijpt immers veel minder in het milieu in. Vaak valt de ecologische voetafdruk bovendien een pak kleiner uit dan die van reguliere melkproducenten, zeker wanneer je weet dat het volledige productieproces tot en met het inpakken van een smeuïg stukje kaas volledig op Belgische bodem plaatsvindt. 

Niet alleen het milieu, ook de dieren zelf worden goed in de watten gelegd. De koeien staan zo minder op stal en krijgen veel meer de kans om zich op weiden te goed te doen aan verse klavertjes en gras.

Ook hun dieet is veel meer uitgebalanceerd. Zo krijgen de doorsnee melkkoeien vaak maïs voorgeschoteld. Niets daarvan bij Biomilk Be, daar grazen de koeien op de weide of krijgen in de winter hooi. Het is bovendien veel gezonder voor hen want op die manier krijgen ze de gepaste vitamines binnen. En een gezonde en tevreden koe, dat betekent ook gezonde en lekkere melk van de allerhoogste kwaliteit. Men wil immers aan zijn klanten een zo vers en zuiver mogelijk product aanbieden. 

Ook Biomilk Be ondervindt het coronatijdperk aan levende lijve, al zien ze dat het coöperatieve model hen juist de nodige veerkracht heeft gegeven om door deze woelige tijden te komen. 

Een eerste voordeel is immers dat Biomilk Be de nadruk legt op lokale productie en op die manier de keten zo kort mogelijk kan houden. Door het grotendeels wegvallen van bestellingen en leveringen op de internationale markt en het sluiten van grenzen zitten veel producenten immers met de handen in het haar. Enerzijds geraken het klassieke veevoeders niet meer van het buitenland tot in België en anderzijds verwacht de sector dat de klassieke melkveehouders hun melk of de verwerkte producten niet meer verkocht zullen krijgen aan grote afnemers zoals bijvoorbeeld China, het Midden-Oosten en Noord-Afrika,…  Tendensen waar Biomilk Be door haar specifieke werking gelukkig aan ontsnapt.

De bioboeren merken bovendien op dat de vraag opmerkelijk gestegen is, zelfs in die mate, dat ze soms de vraag bijna niet meer kunnen  volgen. Dit komt niet enkel door het hamstergedrag van consumenten of het wegvallen van vergelijkbare  buitenlandse producten zoals bijvoorbeeld Italiaanse kazen;De verbruiker wil  ook meer en meer kwaliteitsvolle producten kopen, met een biologisch label op. De producten van Biomilk Be zijn immers van de hoogste kwaliteit, wat noodzakelijk is voor de bijvoorbeeld bereiding van kazen met rauwe melk, die zeer gevoelig zijn voor bijvoorbeeld boterzuur. 

Ten slotte sloot Biomilk Be een akkoord met Delhaize, waar ze nu onder meer naast verse melk ook heerlijke yoghurt mogen leveren. Deze samenwerking werpt in deze coronatijden meer dan ooit zijn vruchten af. Steeds meer Delhaizeproducten dragen het certificaat Biomilk Be en er het aanbod wordt voortdurend uitgebreid: binnenkort (gerecycleerde) petflessen van een halve liter verse volle of halfvolle melk, yoghurt van 125 centiliter, culinaire room, brie, abdijkaas en ga zo maar door. 

Naast Delhaize heeft men ook tal van samenwerkingsverbanden met verschillende kaasmakerijen, waaronder de Damse Kaasmakerij en Fromagerie de Bairsou in Luik. 

Op deze manier is ook Biomilk Be een schoolvoorbeeld van coöperaties die tonen dat op koers blijven in deze moeilijke tijden. Het coöperatieve model toont hier nogmaals zijn voordelen, zoals een grote veerkracht, die het mogelijk maakt om op snel veranderende omstandigheden in te spelen.