Biomilk Be, een koegoed verhaal

Als sinds 2006 zorgt Biomilk Be voor heerlijke Belgische melk. Deze landbouwcoöperatie heeft een hart voor het milieu, maar zeker ook voor zijn dieren en klanten. Die laatste wil men namelijk enkel het beste van het beste geven, op een biologische wijze dan nog.

 

In 2006 besloten een groep Vlaamse boeren om zich te verenigen in Biomelk Vlaanderen. De biologische landbouw zat immers al even in de lift in Vlaanderen. Na verloop van tijd zagen ook Waalse boeren heil in het concept en sloten zich erbij aan. Biomelk Vlaanderen veranderde in 2017 dan ook in Biomilk Be. Zoals de naam al doet vermoeden, spitsen de boeren zich toe op het produceren van uitsluitend biologische melk. Niet zozeer de winst primeert bij hen, wel de gezondheid van mens, dier, ecosysteem en natuurlijk de liefde voor hun product.

Biologische landbouw grijpt immers veel minder in het milieu in. Vaak valt de ecologische voetafdruk bovendien een pak kleiner uit dan die van reguliere melkproducenten. Zeker wanneer je weet dat het melken van de koeien tot het inpakken van een smeuïg stukje kaas volledig op Belgische bodem plaatsvindt.
De boeren zijn door de biolandbouw ook veel meer instaat om in te spelen op extreme weersomstandigheden, zoals overvloedige neerslag of brandende zomermaanden.

Niet alleen het milieu, ook de dieren zelf worden goed in de watten gelegd. De koeien staan zo minder op stal en krijgen veel meer de kans om zich op velden te goed te doen aan verse klavertjes en gras.

Ook hun dieet is veel meer uitgebalanceerd. Melkkoeien krijgen vaak maïs voorgeschoteld. Niets daarvan bij Biomilk Be, daar geeft men de koeien gras, want dat eten ze nu eenmaal van nature. Het is bovendien veel gezonder voor hen want op die manier krijgen ze de gepaste vitamines binnen.

Een gezonde en tevreden koe, dat betekent ook gezonde en lekkere melk.

Biomilk Be wil aan zijn klanten een zo vers en zuiver mogelijk product aanleveren. Onlangs sloot Biomilk Be nog een akkoord met Delhaize, waar ze nu onder meer naast verse melk ook heerlijke yoghurt mogen leveren. Naast Delhaize heeft Biomilk Be tal van samenwerkingsverbanden met verschillende kaasmakerijen, waaronder de Damse Kaasmakerij en Fromagerie de Bairsou in Luik.

Dat Biomilk Be een succesverhaal is, blijkt uit het groeiende aantal boeren en boerinnen die zich aansluiten bij de coöperatie. Steeds meer mensen springen op de kar van de biologische landbouw, uit zorg voor onze planeet en diens ecosysteem. Wanneer u dus de volgende keer uw inkopen doet in de plaatselijke Delhaize, stop dan even bij de zuivelafdeling en neem een busje Biomilk Be mee in uw kar.