Geef je sociale of participatieve ondernemingsidee een vliegende start

Heb je plannen om een nieuw participatief of coöperatief project te beginnen? Of wil je iets (meer) doen met kansengroepen?

Dan heb je nu de kans om een degelijk ondernemingsplan te maken en het met succes te lanceren, want het departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid biedt een ondersteuningstraject aan. Je mag rekenen op de expertise van Febecoop, Twinsight en Deloitte. Door individuele coaching en sessies in kleine groepen, brengen zij je op korte tijd van idee naar uitgewerkt ondernemingsplan. Het is nu of nooit, want het laatste traject start in mei.

Welke projecten komen in aanmerking?

Zowel starters als bestaande ondernemingen komen in aanmerking, voor twee soorten projecten:

  • innovatieve ideeën rond sociale tewerkstelling van kansengroepen: langdurige werkzoekenden, personen van allochtone origine, kortgeschoolden, personen met een arbeidshandicap en 55-plussers.
  • participatieve en coöperatieve ondernemingsideeën: startende ondernemingen die samen willen ondernemen, startende of bestaande ondernemingen die een coöperatief model beogen, zelfstandigen zonder personeel die zich willen verenigen.

Een combinatie van beide mag natuurlijk ook.  Innovatieve ideeën juichen we toe. Maar ook voorstellen om beproefde -en goed bevonden- ideeën op te schalen of over te nemen komen in aanmerking.

Wie mag deelnemen?

Elke ondernemer in het Vlaamse Gewest mag inschrijven. Of je bedrijf in opstart is of al bestaat, maakt niet uit. Je kan individueel of in groep inschrijven.

Wat houdt het traject in?

Je doorloopt een kort en intensief programma waarin je ondernemingsplan gericht vorm krijgt. Reken op pakweg een halve dag begeleiding per week over een periode van twee tot drie maanden. Na afloop heb je een uitgewerkt ondernemingsplan in handen. Je mag vertrouwen op de expertise van drie ervaren bureaus (Deloitte, Febecoop en Twinsight). In opdracht van de Vlaamse overheid bundelen zij voor jou hun ervaring in het begeleiden van (startende) ondernemers bij hun sociale, duurzame, innovatieve, participatieve of coöperatieve ideeën. Zij coachen jou. Deels individueel, deels in kleine teams.

Hoeveel kost het?

Deze ondersteuning kost jou niets.

Wanneer kan ik deelnemen?

Het allerlaatste traject start op 7 mei 2019. Inschrijven kan tot twee weken op voorhand.

Wat verwachten we van jou?

  • Je ondernemingsgoesting.
  • Je tijd en engagement om dit programma te doorlopen.
  • Je actieve deelname.
  • Je enthousiasme om met de inbreng van onze experten verder aan de slag te gaan.

Hoe deelnemen?

  • Stel je kandidaat via dit formulier. Hierin doorloop je een korte vragenlijst, stel je idee en je team voor en kies je jouw startmoment.
  • Je kandidatuur wordt daarna geëvalueerd door onze jury van experten. Die kijkt o.a. naar het beoogde model, potentiële impact, haalbaarheid, team en potentieel. Onze jury komt maandelijks samen. Je kan dus al na enkele weken reactie verwachten.
  • Word je geselecteerd, dan kan je starten op het door jou gekozen moment.

Vragen? 

Contacteer Peter Bosmans.


Laurence Claerhout van Linked.Farm nam al deel aan het begeleidingstraject. In dit interview vertelt ze wat de collectieve en individuele sessies haar bijbrachten.