Geprinte solidariteit bij Timelab

Het is hoopgevend en ronduit hartverwarmend dat in crisistijden als deze er heel wat solidariteit ontstaat in heel wat sectoren die op het eerste zicht niets met de medische sector te maken hebben. Ook vanuit de kunstenorganisatie Timelab klinkt een solidaire oproep om massaal mondmaskers te gaan…printen jawel.

Voor wie nog niet van Timelab gehoord zou hebben, de hoogste tijd om toch even kennis te maken met deze hoogst innovatieve, creatieve en boeiende kunstenorganisatie voor praktijkonderzoeken in stedelijke context. Timelab is hier in Vlaanderen ontstaan en wil aan kunstenaars van het binnen –en buitenland een interessante hub aanbieden, een plaats waar zij hun creatief ei kwijt kunnen en naar hartenlust kunnen experimenteren.

Maar vergis u niet, Timelab is veel meer dan gewoon ‘een locatie’. Het belichaamt meer een hotspot van allerlei cross-over activiteiten en samenwerkingen. Naast kunstenaars hebben ook innovatieve en creatieve ondernemers, bij Timelab ‘makers’ genoemd, en zelfs wetenschappers er hun plaats. Verschillende disciplines komen zo samen om van elkaar te leren, te experimenteren en bruggen te slaan tussen elkaar. Timelab vormt zo de hybride vorm van een incubator, een leerplatform en een sociale hub. 

De activiteiten die je er vindt, zijn dan ook veelvuldig: sociale projecten, co-creatie projecten, design en ga zo maar voort. Samen worden ze aangespoord om zich te buigen over thema’s zoals “levensonderhoud, autonomie, stadsontwikkeling, diversiteit, open kennis, nieuwe economie, waardering, commons, vermogen en gelijkwaardigheid. 

Ook Timelab is niet blind voor de perikelen in de gezondheidszorg en dan vooral het ontbreken van mondmaskers. Daarom kwamen zij op de proppen met het idee om mondmaskers te gaan printen met 3D-printers. Het idee is ontstaan zowel bij mensen van binnen als buiten Timelab. Dat is juist het mooie van dit project ook, dat een hele groep mensen zijn schouders onder een project wil steken, dat de maatschappij ten goede komt.  Onder het concept ‘Adam Just Breathe’ lanceerden zij een oproep naar iedereen in Vlaanderen met één of meerdere 3D-printers om massaal mondmaskers te gaan printen. 

Voor het ontwerp en alles wat je nodig hebt bij het printen van mondmaskers kan men terecht op Mask Adam. Dit is een deel van het netwerk van makers die bezig zijn met open source oplossingen voor bescherming van zowel medisch personeel als burgers. Speciaal aan dit model is dat het open is voor iedereen en aangepast kan worden aan de vorm van je gezicht en de beschikbare materialen. Met andere woorden: het model is geschikt voor iedereen én beschikbaar voor iedereen. Print jij zo ook binnenkort je eerste masker uit?