Inspirerende momenten en topsprekers op de International Summit Of Cooperatives

13/10/2016

Van 11 tot 13 oktober vond in Québec de derde internationale top van de coöperaties plaats. Met meer dan 3.000 deelnemers uit 90 landen is dit ‘s werelds grootste event voor en over coöperatieve ontwikkeling. Deze top wil niet alleen aantonen dat coöperaties een antwoord bieden op de belangrijkste sociaal-economische vraagstukken van onze tijd maar hen ook en vooral inspireren om dit op het terrein waar te maken.

Topsprekers
Deelnemers konden zich laven aan topsprekers als Nobelprijseconoom Stiglitz (“een economie die de belangen dient van 1% van de bevolking is een falende economie”) of Robert Reich, voormalig staatssecretaris van Werk onder Clinton (“De elite wordt rijker en rijker, verwerft steeds meer macht, streeft naar meer monopolies en dat is heel slecht nieuws voor de consument. Enkel coöperaties kunnen deze trend omkeren.” )

Of neem Jeremy Rifkin, bedenker van de term ‘Derde Industriële Revolutie’, waarmee hij aangeeft dat het kapitalistische systeem op zijn laatste benen loopt en een nieuwe tijd aanbreekt. Hij is ervan overtuigd dat door de snelle technologische ontwikkelingen bijna alle producten binnenkort voor bijna nul kosten kunnen geproduceerd worden, met grote gevolgen voor de economie. Zo zullen alle burgers energie met elkaar kunnen delen via een `energie-internet’ zoals we dit nu al met Wikipedia doen. Coöperaties en hun leden moeten volgens hem het verschil maken. “De huidige 1 miljard coöperatieve vennoten kunnen samen voor een nieuwe economische dageraad zorgen.”

Grote wereldproblemen
Na thema’s als ‘De kracht van coöperaties’ (2012) en ‘Het innoverende vermogen van coöperaties’ (2014), stond de Top deze keer in het teken van ‘De kracht van coöperaties om te handelen’. Oftewel het vermogen van coöperaties om op lokaal, nationaal en internationaal vlak een antwoord te formuleren op de grote wereldproblemen zoals die door Verenigde Naties geformuleerd werden. Het gaat om de ‘Sustainable Development Goals’;’17 doelstellingen die de wereld zich stelt om tegen 2030 aan duurzame ontwikkeling te werken.

Belgische weg
Ook Febecoop-voorzitter Hilde Vernaillen nam het woord. Sinds de eerste top in 2012 zag zij dat de coöperatieve beweging in België al een hele weg afgelegd had in het kader van die VN-doelstellingen. Onder meer dankzij burgercoöperaties in de hernieuwbare energie en de alternatieve arbeidsrelaties in werkerscoöperaties. Het vooruitzicht op een Belgische wetgeving ten gunste van waardegedreven coöperaties doet haar ook de toekomst hoopvol inzien.