Nieuwe begeleidingstrajecten voor starters dit najaar

12/09/2018

Wat gaan onze vennoten hiervan vinden? Zit onze cashflow goed? Veel vragen van startende coöperaties lossen zichzelf op wanneer hun businessplan op punt staat. Daarom biedt de Vlaamse overheid coöperatieve starters begeleiding bij het finetunen van hun businessplannen.

De begeleiding gebeurt door Febecoop, Twinsight en Deloitte, en elke maand kunnen starters in het traject stappen. Laurence Claerhout van Linked.Farm was een van de eerste starters die er gebruik van maakte. Wat heeft ze eruit meegenomen?

De begeleiding bestaat uit collectieve sessies, afgewisseld met een-op-een-sessies met een vaste begeleider. “Die verschillende stappen lieten ons toe om telkens meer concreet te gaan en onze missie en visie te verfijnen. We hebben gewerkt met persona’s die klantentypes voorstelden, en uiteindelijk is er een commerciële strategie uit de bus gekomen,” vertelt Laurence.

“Je eigen ideeën hebben is goed, maar ze uitgesproken hebben is beter”

Het voordeel daarvan? “Meer consensus tussen de coöperanten! Want je eigen ideeën hebben is goed, maar ze uitgesproken hebben is beter.” Linked.Farm is een webplatform waarmee boeren en korteketenactoren online aan de slag kunnen gaan. De coöperanten over wie Laurence het heeft, zijn de producenten en boeren die hun waren aanbieden.

Door het traject te doorlopen, heeft Laurence ook de communicatie van Linked.Farm  op punt kunnen stellen. “We zijn dieper ingegaan op branding en waar merknamen voor staan. Vooral de verschillende perspectieven van de deelnemers in de collectieve sessies waren heel verrijkend,” vindt Laurence. Ook het netwerkaspect was een meerwaarde, want de boeren in haar groep maakten haar duidelijk waar zij mee worstelen en wat er leeft. Belangrijk, want Laurence helpt ook bij het opstarten van gelijkaardige korteketenprojecten zoals het Gentse VANIER.

Na elke sessie krijgen de deelnemers vragen mee naar huis. “Die verplichten je om er tijd aan te besteden en afstand te nemen. Dat is een goede zaak, want als startende ondernemer kan je al gauw overrompeld worden door dagelijkse beslommeringen,” aldus Laurence. Haar conclusie: “Hoe eerder je businessplan op punt staat, hoe beter.”

Er starten nog nieuwe begeleidingstrajecten in januari. Meer info en inschrijven.