Als vzw een obligatielening uitschrijven? Stel jezelf deze 5 vragen.

Is jouw vzw op zoek naar alternatieve financiering? Een obligatielening kan een goede keuze zijn als je deze 5 zaken vooraf weet.

1. Wat is een obligatielening?

Een obligatielening is een lening die bestaat uit obligaties ofwel schuldtitels. Schrijf je obligaties uit, dan krijgt je organisatie dus obligatiehouders of schuldeisers die aan jou geld lenen. Je moet hen de geleende som én meestal ook interesten terugbetalen. Boekhoudkundig situeren obligatieleningen zich aan de passiva-zijde onder de schulden. Ze worden beschouwd als vreemd vermogen.

Doen: informeer jezelf over je rechten en plichten. En vraag raad aan vzw’s die jou zijn voorgegaan.

2. Waarom kiezen voor een obligatielening?

Een obligatielening is een handig financieringsmiddel voor je vzw omdat het je minder afhankelijk maakt van banken of subsidies die lang uitblijven. Op voorwaarde dat je een degelijk terugbetalingsplan en liquiditeitsplan hebt. Het is geen overbodige luxe om advies te vragen over soliditeit van je financiële plan.

Verder is de obligatielening vaak ook een middel om de banden met de leden of het doelpubliek nauwer aan te halen. Je haalt als vzw ten slotte het geld op bij particulieren die je project een warm hart toedragen.

Doen: stel jezelf de vraag of een obligatielening voor jouw vzw het beste financieringsmiddel is. Schakel tijdig hulp in om die vraag te beantwoorden.

3. Waarvoor wil je het bedrag gebruiken?

‘Wij zoeken 500.000 euro om een bedreigd bos te kopen!’ of ‘Wij zoeken 500.000 euro omdat onze subsidies pas over enkele maanden binnenkomen’? Voor een mooi of dringend project zamel je makkelijker geld in dan voor overheadkosten.

Doen: kies een wervend project en dito boodschap.

4. Welk publiek ga je aanspreken?

Spreek in de eerste plaats leden, donoren en sympathisanten aan. En kijk ook wat verder naar mogelijke belanghebbenden. Om een waardevol gebouw van de sloophamer te redden, kan je wellicht ook op buurtbewoners rekenen.

Doen: verzorg de communicatie naar je publiek en voorzie hiervoor een budget.

5. Kan je organisatie het aan?

Praktisch komt er bij een obligatielening heel wat kijken. Je moet een efficiënt inschrijvingsproces op poten zetten, eventueel via je website. Je moet obligatiehouders jaarlijks coupons uitbetalen. Je moet jaarlijks ook 25% roerende voorheffing van de rente afhouden en storten aan de FOD Financiën. Enzovoort.

Doen: stel hiervoor de nodige mensen vrij en geef hen de nodige middelen.

 

Meer weten:

Obligatielening voor vzw’s: de praktische kanten
Download de brochure ‘Financiering dicht bij u’ die Febecoop samen met Financité en SAW-B uitwerkte.

Bekijk ook: