27 coöperatieve voorstellen voor een meer duurzame en solidaire economie

25/04/2019

Persbericht

Met de verkiezingen van 26 mei in aantocht, lanceert coöperatief kenniscentrum Febecoop een pakket van 27 maatregelen waarmee verkozenen coöperatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen een boost kunnen geven.

Overheden hebben niet op elke uitdaging een antwoord. Daarom nemen steeds meer burgers  het initiatief om maatschappelijke en ecologische problemen aan te pakken: compacter cohousen, duurzamere deelplatforms, hernieuwbare energie … Ze kiezen voor hun innovatieve ondernemingsideeën steeds vaker voor het coöperatieve bedrijfsmodel, stelt Febecoop vast.

Een greep uit de voorstellen van Febecoop om de bestaande dynamiek te versterken:

Starters: haalbaarheid onderzoeken

“Veel coöperatieve succesverhalen zouden er nooit gekomen zijn als ze in het begin niet de broodnodige steun hadden gekregen via overheidsmaatregelen,” stelt Febecoop-directeur Peter Bosmans. In het recente verleden was die steun er bijvoorbeeld in de vorm van een beperkte financiële tussenkomst van de overheid voor een grondig haalbaarheidsonderzoek. Zo’n onderzoek is nodig om ambitieuze plannen realistisch te kaderen.

Nieuwe piste voor vergrijzende kmo’s

Ook is er begeleiding nodig om vergrijzende kmo-bedrijfsleiders te helpen om hun onderneming over te laten aan hun medewerkers via een werkerscoöperatie. Een maatregel die helpt om bedrijfssluitingen tegen te gaan.

Een Uber of AirBnb in handen van de gebruikers

Een faire deeleconomie is mogelijk, bewijzen materialenbibliotheek Usitoo, of de elektrische deelwagens van Partago. Twee coöperatieve deelplatforms in handen van de gebruikers. Nog meer zulke deelplatforms zullen het daglicht zien wanneer de starters over de technische drempels geraken. Daarom wil Febecoop dat de nieuwe Vlaamse regering investeert in een digitaal ecosysteem van ervaren doeners en denkers die starters van deelplatformen begeleiden.

Typisch aan deelplatforms is dat ze niet stoppen aan de landsgrenzen. Daarom pleit Febecoop eveneens voor een Europees juridisch kader voor deelplatforms. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan dan weer bijdragen met een speciale premie voor digitale coöperatieve projecten, zodat bv. de financiering van een informaticaprototype al kan in de fase vóór de oprichting.

Andere voorstellen van Febecoop gaan over coöperatieve cohousing, financiering, sociale economie. Hieronder staan ze per beleidsniveau.