De pioniers: startende coöperatieve deelplatforms

Inspirerende verhalen uit de praktijk kwamen van vier coöperatieve deelplatforms. Hun doel: eventuele winsten besteden aan de verbetering van hun diensten of aan nieuwe projecten voor hun leden.

Veronique Leuntjens (JoinUs2Eat), Joachim Jacob (Partago), Lieza Dessein (SMart) en Jean-Philippe Lens (Topino).

Sinds december 2016 kunnen mensen dankzij het platform JoinUs2Eat thuis een maaltijd delen die door een kok bereid werd. Om de gebruikers opnieuw centraal te plaatsen in de aangeboden dienst, koos de initiatiefneemster voor de coöperatieve vorm.

SMart, dat sinds 2016 als coöperatie door het leven gaat, mutualiseert een onderneming, zodat haar leden hun diensten kunnen factureren zonder een eigen onderneming te moeten oprichten.

Topino is een platform aan waar voedingsproducenten hun producten kunnen aanbieden aan het publiek. Om zijn leden-producenten zo goed mogelijk van dienst te zijn, legt Topino in samenspraak met hen de verkoopprijs vast. Anderzijds deelt Topino zijn bestelwagen en logistiek circuit met twee andere ondernemingen binnen dezelfde sector (voor slechts één ophalingsronde bij de producenten). Bovendien stelt de coöperatie e-commercesoftware ter beschikking van zijn partners.

De Gentse coöperatie Partago biedt de gemeenschap elektrisch autodelen aan met zijn zelf ontwikkeld deelsysteem. De deelapp toont de locaties van de auto’s. Je reserveert er de auto’s mee, en opent de deuren. Concurrentie tussen online deelsystemen is hard. Op termijn overleeft vaak maar één. Om de coöperatieve wereld sterker te maken én de deelsystemen in handen van burgers te houden, in plaats van privé investeerders, zocht en vond Partago samenwerking. Ze ontwikkelen samen het platform verder met andere Europese coöperaties. De voordelen: gedeelde kosten met meer functies. Op weg naar een Europees netwerk van gedeelde elektrische auto’s!

Expertises gelinkt aan deze case: