Terugblik VDAB sessies Sociale Economie te Limburg

De voorbije twee weken was onze expert Peter Bosmans te vinden in het Limburgse. Op uitnodiging van de VBAB Hasselt mocht hij een enthousiaste groep het reilen en zeilen bijbrengen van de sociale economie. Dit zowel aan de hand van boeiende theoretische sessies als interessante bedrijfsbezoeken. 

De sector van de sociale economie kende de voorbije jaren heel wat hervormingen en verschuivingen. De hervorming tot het collectief maatwerk CMW, de schorsing van de uitvoeringsbesluiten en de goedkeuring van de reparatiebesluiten tot het collectief maatwerk bis hadden heel wat voeten in de aarde. Sinds 1 januari 2019 is deze wetgeving uiteindelijk van kracht. De vroegere sociale en beschutte werkplaatsen zijn nu bijvoorbeeld maatwerken bedrijven geworden, de maatwerkafdelingen zijn de vroegere invoegbedrijven.

Daarom dat Febecoop Vlaanderen-Brussel te gast was bij de VDAB in Hasselt om enerzijds mensen te laten kennismaken en proeven van de sociale economie. Anderzijds was het ook de gelegenheid om de bestaande kennis van velen te actualiseren en verder uit te diepen. In het theoretische gedeelte ging Peter Bosmans op de volgende zaken in:
– Welke kansengroepen bestaan er allemaal?
– Wat is de historiek van deze kansengroepen en het concept ‘arbeid’?
– Hoe definiëren we nu sociale economie?
– Welke werkvormen bestaan er?
– Welke sectoren bestaan er?
– Welke ondersteunende actoren zijn er ter beschikking?
– Wat zijn de andere tewerkstellingsmaatregelen?

Naast het theoretische gedeelte stonden in de namiddag telkens twee bedrijfsbezoeken gepland. Zo gingen we langs bij De Wroeter in Kortessem. Dit bedrijf is gespecialiseerd in onder meer biolandbouw en korte keten. Maar ook een bakkerijtje, een groenploeg enzovoort kan je allemaal bij hen vinden.

Hierna trokken we naar Flagbag te Hasselt. Hasselt staat bekend als vlaggenstad, maar wat gedaan als die vlaggen niet meer nodig zijn? Flagbag hergebruikt deze en verwerkt ze in allerlei hippe tassen en fietstassen.

De volgende week stond BEWEL op de agenda. Het bedrijf heeft negen vestigingen in het Limburgse. Wij bezochten die in Oudsbergen, waar men in onderaanneming van Scania en Alken Maes vooral producten verpakt.

Ten slotte kon De Kringwinkel natuurlijk niet ontbreken, in ons geval die van Houthalen. Hier is men gespecialiseerd in het verwerken van kleding en huishoudtoestellen, om zoveel mogelijk spullen nog een tweede leven te kunnen geven.