Verbruggen Groep zet stap naar overname door werknemers

Hoe kom je erbij om je bedrijf aan je medewerkers over te dragen? En hoe gaat het in zijn werk? In De Vrije Markt (17 juni 2017) doet Urbain Verbruggen zijn verhaal, aangevuld door Peter Bosmans (Febecoop).

Urbain Verbruggen begon ruim dertig jaar geleden met een bedrijf in tuinaanleg. Vandaag is Verbruggen Groep uit Mol een bedrijf met 40 medewerkers en een omzet van om en bij de 8 miljoen euro dat aan terreinontwikkeling doet. Urbain is intussen bijna 56 en denkt stilaan aan de toekomst: “Ik voel me nog jong, maar ik kan niet altijd aan het roer blijven staan.”

Urbain keek rond in zijn bedrijf en ging aan tafel zitten met zijn medewerkers. Van de zes leidinggevenden bleken er vier in overname geïnteresseerd. “Ik heb mijn uitdaging gehad, nu is het aan hen. Ik wil anderen begeleiden in hun uitdaging om het bedrijf over te nemen.”

Die ambitie zou hij moeten opgeven ingeval van een externe overname, denkt Urbain: “Bij een externe overname zegt de overnemer ‘ik neem dit bedrijf hier over’, de transactie gebeurt, en het is voorbij. Of de CEO nog in dienst blijft of niet, dat bepaalt de overnemer. Bij ons is het net de bedoeling dat ik het gezag blijf voeren om de mensen ertoe te brengen dat ze alle functies kunnen invullen.”

 

Volgens Peter Bosmans (Febecoop) zijn er economische en sociale voordelen aan dit type overdracht: “Op deze manier blijven bedrijven in Vlaamse handen. En op sociaal vlak geeft het een grotere betrokkenheid bij de medewerkers, minder personeelsverloop en daardoor ook een hogere productiviteit.”

“Je zet de poort het best zo wijd mogelijk open zodat zo veel mogelijk medewerkers die dat willen aan boord kunnen komen”. Een bedrijf met meerdere eigenaars, daarvoor is de coöperatie een geschikte organisatievorm, blijkt uit praktijkervaring.

Deze nieuwe piste voor bedrijfsoverdracht is meer dan nodig in Vlaanderen. Partners zoals Integraal, Zenitor, Vlaio, NSZ, Etion en Unizo zullen er dan ook volop op inzetten, onder meer tijdens de week van de bedrijfsoverdracht.