Webinar: de comeback van de coöperatieve voedingswinkel

Je moet al een zekere leeftijd hebben om nog coöperatieve winkels als De Welvaart of de Coop te kennen die je tot in de vroege jaren zeventig in onze dorpskernen kon aantreffen. Uiteindelijk werden de ‘supermarkten voor het gewone volk’ weggevaagd door de bikkelharde concurrentie van de commerciële distributiesector. Maar zie: de coöperatieve winkel is terug van weggeweest! En hoe! Maak in dit webinar kennis met twee uiteenlopende coöperatieve retailmodellen die op korte tijd de hoofden en de harten van de klant wisten te veroveren.

  • BEEScoop – erkende CV, waarin burgers participeren in een lokale voedingswinkel. Ze zijn tegelijk vennoot, verbruiker en vrijwilliger, die verplicht maar met volle goesting de verschillende taken in de winkel opnemen.
  • Färm CV, eerder een snel groeiende keten van supermarkten en op coöperatief vlak een gemengd model van managers, medewerkers, burgers, producenten en investeerders. Zij werken met een coöperatief franchisemodel en tellen ondertussen liefst 200 medewerkers op de loonlijst.

Beide coöperatieve modellen worden uitgebreid toegelicht.

Sprekers: Martin Raucent, BEEScoop – erkende CV, en Olivier Van Cauwelaert, Färm CV.

Organisator: Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC)

Moderator: Peter Bosmans, Febecoop

Wanneer: donderdag 25 maart 2021, van 14 tot 15.15 u.

Deelnemen:

  • Schrijf je ten laatste op 22 maart in via e-mail bij p.bosmans@febecoop.be met de melding “debat NRC 25/03/2021”.
  • Je ontvangt vooraf een Zoom-link per e-mail.
  • Alle sprekers spreken hun eigen taal. Er is geen vertaling voorzien.
  • Tijdens het debat kan je via chatberichten vragen stellen.