Welk steunbeleid voor coöperatieve deelplatforms in Europa?

Conferentie – donderdag 17 oktober 2019

In samenwerking met Saw-B en Smart nodigt Febecoop u graag uit voor de slotdag van het project Platform COOP Brussels, dat met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de ontwikkeling van een coöperatief alternatief voor de deeleconomie in Brussel wil bevorderen.

Aangezien de beweging zowel lokale als Europese uitdagingen het hoofd moet bieden, komen beide aspecten op de slotdag aan bod. Ondernemers van coöperatieve deelplatforms, onderzoekers, ondersteunende structuren en institutionele afgevaardigden gaan tijdens de conferentie met elkaar in debat. Drie panels van experten zullen elk een specifieke uitdaging van de coöperatieve deelplatforms belichten:

  • economische modellen en hun financiering
  • werk en bestuur
  • lokale en duurzame ontwikkeling

Na de panelgesprekken is er voor de deelnemers een walking lunch voorzien.

Wie wil kan na de conferentie van 15 tot 18 uur deelnemen aan een workshop in LaVallée (Adolphe Lavalléestraat 39, 1080 Brussel), een van de belangrijkste coworkingruimtes van de coöperatie Smart. De coöperatieve deelplatforms en ondersteunende structuren zullen daar acties bepalen die op Europees niveau ten gunste van de coöperatieve deelplatforms ondernomen moeten worden.

Programma

9.00 – 9.10: welkomstwoord door Smart – Sandrino Graceffa
9.10 – 9.20: de uitdagingen van coöperatieve deelplatforms voor het Brussels Gewest – Barbara Trachte, minister voor Economische Transitie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (tbc)
9.20 – 9.30 presentatie van een aantal belangrijke lessen uit het project – Hilde Vernaillen, voorzitster van Febecoop

Moderator: Christophe Charlot, journalist bij Trends Tendance

9.30 -10.30: Economische modellen en hun financiering:
Kunnen coöperatieve deelplatforms rendabel zijn? Welke strategieën zijn te onderzoeken? Is het mogelijk om elementen over te nemen uit de businessmodellen van de klassieke deelplatforms? Hoe kunnen we het coöperatieve DNA gebruiken om te innoveren en specifieke duurzame modellen te ontwikkelen? Wat met financiering? Welke rol is er voor de overheid weggelegd?

Michel Bauwens, medeoprichter P2P Foundation en onderzoeker voor Smart
Philippe Herbiet, projectcoördinator CHANGE, Crédal
Samuel Cohen, medeoprichter en vennoot van France Barter
Dennis Stokkink, voorzitter PLS en rapporteur bij de GECE

10.30 – 11.25: Werk en bestuur:
Hoe kan het coöperatieve model betere werkomstandigheden garanderen voor de personen die bijdragen tot de toegevoegde waarde van een platformonderneming? Kunnen waardige werkomstandigheden en “diensten op aanvraag” hand in hand gaan met elkaar? Hoe kunnen alle stakeholders van een deelplatform deel uitmaken van een op zijn economisch model gebaseerd bestuur?

Corinne Vercher-Chaptal, adjunct-directrice van het CEPN UMR, Université Paris 13
Ludovic Voet, Confederal Secretary bij het Europees Vakverbond
Philippe Lovens, CEO en medeoprichter van Urbike
Simel Esim, manager van de Cooperatives Unit van de IAO

11.25 – 11.45: Pauze

11.45 – 12.40: Lokale en duurzame ontwikkeling:
Hoe kunnen coöperatieve deelplatforms bijdragen aan een lokale en duurzame economie? Welke uitdagingen brengen de ongewenste effecten van de klassieke deelplatforms met zich mee? Wat kunnen lokale overheden doen?

Ricard Espelt, onderzoeker bij het Internet Interdisciplinary Institute van de Open Universiteit Catalonië
Damiano Avellino, medeoprichter van FairBnB
Ulla Engelmann, hoofd van de administratieve eenheid geavanceerde technologieën, clusters en sociale economie voor de DG Grow bij de Europese Commissie
Erdmuthe Klaer, adjunct-secretaris-generaal van het Europees netwerk van steden en regio’s voor de sociale economie (REVES)

12.40 -13.00: Conclusies door Isabelle Ferreras, onderzoekster bij het FNRS en professor Sociologie aan de Université Catholique de Louvain

13.00 -14.00: Lunch

>> Hier inschrijven <<

Praktisch

Donderdag 17 oktober 2019, van 9 tot 13 uur
Bij het Europees Comité van de Regio’s, Belliardstraat 99/101, 1040 Brussel, België
FR / NL / EN

Expertises gelinkt aan deze case: