Bereken welke vorm van cohousing financieel interessant is voor jou

Samenhuizen kan op verschillende manieren: samen huren, een vereniging van mede-eigenaars, een coöperatie. De juridische achtergrond daarover vind je in onze gids terug.

Maar wat is het financiële plaatje achter elk van die cohousingvormen? Je komt het te weten wanneer je de gegevens van jouw cohousingproject hieronder invult en op ‘bereken’ klikt.

Opgelet: dit zijn alleen de belangrijkste parameters, diegene met de grootste financiële impact aan de kostenzijde. De vergelijking bevat dus alleen de grote lijnen, én houdt alleen rekening met de opstartkosten.

Je krijgt de resultaten voor jouzelf als bewoner, dus op het niveau van één unit waar één persoon of één gezin gaat wonen, niet van het geheel van het project. Je kan de prijs van de units in individuele eigendom achterwege laten, en de tool gebruiken om alleen de prijs van de gemeenschappelijke delen te berekenen.

Vul hier jouw gegevens in:

Aankoop
Aankoop totaal (excl. BTW): Vul hier de totale kost in van de grond en/of de gebouwen die erop staan.
Aantal units: We berekenen een gemiddelde prijs voor elke unit. In de praktijk kan jouw unit groter of kleiner zijn, en dus kan de prijs ervan hoger of lager liggen dan het gemiddelde. #
Roerende voorheffing: Hebben jullie in jullie VME een spaarrekening waarop geld staat om grote kosten te financieren? Dan is er roerende voorheffing verschuldigd op de rente die deze spaarrekening opbrengt. Is marginaal in tijden van lage rente.
Bouw / renovatie
Bouw / renovatie totaal (excl. BTW):
Geschatte totale jaarlijkse grote onderhoudskosten: Vul hier een bedrag in dat rekening houdt met mogelijke herstellingen in de toekomst.
Vereniging van mede-eigenaars (VME)
Geschatte totale jaarlijkse beheerskosten (syndicus, dagelijks onderhoud gemeenschappelijke ruimtes ...):
COOP
Geschatte totale jaarlijkse beheerskosten (boekhouder, dagelijks onderhoud gemeenschappelijke ruimtes ...):
Financiering
Eigen inbreng totaal: Vul hier de eigen middelen in die jij kan inbrengen in het project.
Afbetalingstermijn hypothecair krediet: Hoe lang dient jouw lening te lopen? Jaar  
Bijhorende intrest: Een inschatting van de interest kan je berekenen op spaargids.be, aan de hand van de hoogte en de looptijd van de lening.%
Totale inbreng van de hele groep: Hoeveel de groep in zijn geheel kan inbrengen, is moeilijk in te schatten aan het begin. Probeer het toch zo realistisch mogelijk in te schatten.

Ook deze zaken nemen we mee in de berekening:

Je hoeft ze niet aan te passen, ze liggen vast.

Registratierechten (opgelet: voor tweede verblijf zijn de registratierechten 10 %)7%
Renovatie BTW (opgelet: BTW nieuwbouw is 21%)6%Jaarlijkse evolutie woningprijzen:
( Voorlopig gemiddelde sinds 2000 )
1.35%
Max. berekeningsbasis woonbonus eerste 10 jaar:€ 2280Max. berekeningsbasis woonbonus 11e jaar tot einde afbetaling:€ 1520
Procentuele belastingvermindering woonbonus:40%Jaarlijkse indexatie huurprijzen: 1.35%