Samen werken en ondernemen | werkerscoöperaties

Medewerkers die samen hun bedrijf runnen: in veel Europese landen is het een bekend gegeven. Vlaanderen moet deze ondernemingsvorm dringend beter leren kennen, want ook hier heeft hij heel wat potentieel voor de economie en de samenleving. Daarom neemt Febecoop tal van initiatieven om deze ondernemingsvorm verder te ontwikkelen.

Maak kennis met acht Vlaamse bedrijven waar medewerkers eigenaars zijn.

cover studie

 

Een schildersbedrijf, een communicatiebureau, een restaurant … in deze studie vind je in totaal acht Vlaamse werkerscoöperaties: bedrijven die gerund worden door de mensen die er werken. Je ontdekt onder meer hoe ze het werk coördineren, collega’s aanwerven en de zaak financieren. De studie is het werk van Febecoop en ULB-onderzoekster Kristel Maasen.

Laat je inspireren!

Download de studie.

 

 

 

 

Praktijkfiches

Samen met andere gedreven mensen een werkerscoöperatie starten … Je onderneming of vzw omvormen tot een werkerscoöperatie … Mooie plannen, maar hoe begin je eraan? In deze reeks praktijkfiches vind je ongetwijfeld heel wat advies dat je goed van pas komt:

Andere publicaties

dewerkerscooperatieklein‘De werkerscoöperatie, het ondernemerschap herbekeken’. Een boek vol handige tips en praktijkvoorbeelden voor wie samen met anderen waardengedreven wil ondernemen: dat is het opzet van dit boek. Onder meer sociale zekerheid, vennootschapsrecht en organisatorische aspecten komen aan bod.

Te koop bij Acco.

 

 

 

 

 

 

 Werkerscoöperaties in de kijker

De coöperatieve nieuwssite Apache.be sprak met verschillende ondernemingen die volgens coöperatieve principes werken in haar reeks over de bottom-up revolutie.

  • Schotse remedie tegen cynisme: het verhaal van Stewarts-Buchanan, een Schotse producent van drukmeters dat in 2011 aan de 140 werknemers werd overgedragen.
  • Werknemers baas: op bezoek bij drukkerij De Wrikker, een van de oudste werkerscoöperaties in Vlaanderen.
  • De coöperatie als work in progress: restaurant Lekker GEC over durf en groeipijnen.
  • Verandering begint onderaan: over de aparte aanpak van de Nederlandse schoonmakers van Schoongewoon, zoals in “als er geen aandelen zijn, kan niemand ze verkopen aan een buitenstaander”.