Jason Wiener: architect van de succesvolle Green Taxi Cooperative

Jason Wiener
Jason Wiener

Vandaag treed ik in de voetsporen van Woody Allen. Ik ga filmen in Manhattan. Geen amateuristische toestanden met een iPhone of zo. Neen, voor mijn vertrek voorzag filmmaker Mathieu Lietaert mij van professionele opnameapparatuur. Niet om stemmige zwart-witbeelden te maken van de Brooklyn Bridge. En evenmin zal Diane Keaton een hoofdrol spelen. Die is weggelegd voor Jason Wiener, oprichter van “Colorado Cooperative Developers”. Dat is een adviesbureau voor coöperatieve ontwikkeling. Een beetje zoals Febecoop Adviesbureau in Vlaanderen helpen zijn team en hijzelf starters bij het uittekenen van het coöperatief design.

Zo begeleidde Jason Wiener de initiatiefnemers van Green Taxi Cooperative bij de oprichting van hun coöperatie. Opgericht als reactie op de Uberisering van de taximarkt in Denver, heroverde deze coöperatie stormenderhand het verloren terrein. Op amper een paar jaar tijd telt Green Taxi Cooperative 800 chauffeurs, goed voor 37 nationaliteiten die broederlijk samenwerken. Allen zijn ze lid van de coöperatie. Met een marktaandeel van 37 % is Green Taxi het grootste taxibedrijf van Denver. Gewikt en gewogen op basis van het aantal werkende vennoten is het de tweede grootste werkerscoöperatie van de Verenigde Staten. Als ze binnenkort de felbegeerde licentie binnenhalen om één van de drukste luchthavens van het land te bedienen, wordt Green Taxi Cooperative ook op dat vlak de primus inter pares.

Ik ben erg benieuwd naar de recept van dit coöperatieve succes. U waarschijnlijk ook. We gaan het dus gewoon aan Jason vragen. Daarom maken we vandaag een videoclip met hem. De première is op 9 maart, want dan organiseert Febecoop een event over coöperatieve deelplatforms.

Als coöperatie is Green Taxi met vlag en wimpel geslaagd. Hopelijk kan van mijn videoclip hetzelfde gezegd worden.

Peter Bosmans

Gepubliceerd op: 12 november 2016

Ga terug naar overzicht