Minder goed gezegd

minder-goed-gezegdIk heb het niet geturfd. Maar de naam “Donald Trump” viel op deze conferentie haast zo vaak als de term “Platform Cooperativism”. En haast evenveel keer werd de naam “Trump” gevolgd door het predicaat “fascist”.

Bij het zien en vooral het horen van die vlezige man met zijn bizarre haartooi vallen mij veel omschrijvingen en zelfs scheldwoorden te binnen: brulboei, ongelikte beer, mottige malloot, … En nog een paar andere die ik in het bijzijn van u, fatsoenlijke lezer van deze blog, niet zou durven gebruiken, zoals bijvoorbeeld enkele weinig subtiele verwijzigen naar het mannelijk geslachtsorgaan.

Maar met het woord fascist, beste Amerikaanse vrienden van het platform cooperativism, , moet je toch een beetje oppassen. Het heeft namelijk een historische context waaraan het zijn betekenis ontleent: het uitroepen van de dictatuur, het invoeren van censuur, het legitimeren van geweld gaande tot het fysiek elimineren van wie niet in het plaatje past.

Laten we het Trump niet gunnen dat hij gewild of ongewild zou bijdragen tot een verdere uitholling van het begrip “fascisme”.

Peter Bosmans

Gepubliceerd op: 12 november 2016

Ga terug naar overzicht