Oproep Cooperatie SMART: overheid, laat flexwerkers niet in de kou staan!

Om de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis in te dijken,  hebben de diverse overheden in ons land tal van maatregelen ten gunste van werknemers, zelfstandigen en ondernemingen genomen. Daarbij vertrekken ze niet van het witte blad. Ze kunnen daarvoor in België gelukkig terugvallen op een goed doortimmerd arbeidsrecht en een sterke sociale zekerheid.

Vaak en zeker in deze crisis wordt vergeten dat er de laatste jaren op onze arbeidsmarkt een groeiende groep werknemers bijgekomen zijn die door alle mazen van onze sociale voorzieningen vallen. Het gaat om de zogenaamde “flexwerkers”. Werknemers die niet onder één noemer te vatten zijn. Ze combineren meerdere statuten combineren en dat in zeer uiteenlopende sectoren. Denk aan freelance journalisten, kunstenaars, consultants,  seizoenarbeiders, werkstudenten,…

Voor de zogenaamde flexwerkers voorziet het huidige crisisbeleid geen alternatieven om het inkomensverlies te compenseren.  Zij worden dus dubbel getroffen door de coronacrisis: hun opdrachten werden het eerst geschrapt en door het ontbreken van een sociaal statuut zitten ze van de ene dag op de andere zonder inkomen.

Zij zijn per definitie “de elastiek”  van de arbeidsmarkt. Gemakkelijk op te roepen in tijden van hoogconjunctuur. Maar even gemakkelijk terug naar af gestuurd als het economisch klimaat plots tegenzit. Wat de laatste weken uiteraard “en masse” gebeurde.

Om de flexwerkers collectief te ondersteunen werd twintig jaar geleden de coöperatieve vennootschap SMart opgericht,

Sedert haar oprichting kon ze om en bij de 100.000 werkers helpen om uit de grijze zone te treden en hun professionele projecten te ontwikkelen binnen een wettelijk, fiscaal kader in de vorm van loontrekkende contracten.

In een open brief aan  eerste minister, mevrouw Sophie Wilmès,  minister van Sociale Zaken, mevrouw Maggie de Block en minister van Werk en Economie, mevrouw Nathalie Muylle vraagt SMart een aantal maatregelen ten gunste van deze doelgroep:

 

 

Febecoop ondertekende mee deze oproep en hoop dat na het einde van deze crisis het beleid eindelijk werkt maakt van een duurzaam statuut voor deze groeiende maar vaak vergeten doelgroep.