Samen verhogen freelancers hun slagkracht op de markt

“These unhappy times call for plans that build from the bottom up and not from the top down, that put their faith once more in the forgotten man at the bottom of the economic pyramid”. 

Deze gevleugelde woorden van Franklin Roosevelt uit de tijd dat Amerikaanse presidenten nog geen aangebrande cafépraat verkochten, zouden vandaag van toepassing kunnen zijn op de talrijke initiatieven die genomen worden ter versterking van het groeiende legertje freelancers in de deeleconomie. De coöperatie in zijn puurste vorm dus. Mensen groeperen om zo hun slagkracht op de markt te vergroten. Of zoals een freelancer het treffend samenvatte: “I am a freelancer, but that does not mean I will work for free”. De 10 euro die sommige freelancers per uur arbeid netto overhouden, neigt inderdaad meer naar gratis arbeid dan naar een billijk inkomen. Maar het kan dus ook anders.

loconomicsEén van de vele lichtende voorbeelden op deze conferentie is Loconomics.

“Keep it simple”. Dat is het motto van dit internetplatform uit San Francisco dat vraag en aanbod aan freelance arbeid samenbrengt. De freelancers betalen een maandelijks de ronde som van 29,95 dollar voor het gebruik van het platform. That’s it! Bij Loconomics gaan ze er prat op dat ze zo tussenpersonen uitsluiten die als eigenaar van de platformen op de rug van de freelancers hun fortuin vergaren.

Loconomics probeert zo veel mogelijk stenen uit de rugzak van hun eigenaars, zogenaamde “local service professionals”, te halen door hen de nodige ICT-tools, een markt en vooral een gemeenschap aan te bieden. Want het woord “klant” nemen ze zelf niet graag in de mond. Eerder dan te verkopen om te verkopen, wil men zinvolle producten en diensten aanbieden zoals dienstverlening aan gezinnen en senioren. Al kan u ook bij hen terecht voor het animeren van al uw familiefeestjes.

Bovendien is deze coöperatie voor de volle 100 % employee-owned. Een aantal coöperatieve principes werd statutair duurzaam verankerd. Zo hebben eigenaars een gelijke stem op de Algemene Vergadering en kunnen ze hun bestuurders kiezen of zichzelf verkiesbaar stellen. Ook het principe van het rentmeesterschap wordt gehuldigd: de huidige vennoten hebben de coöperatie in bruikleen gekregen van de toekomstige generaties. Dit betekent dat ze nooit het opgebouwde eigen vermogen uit hun coöperatie kunnen halen. Winst wordt opnieuw in de coöperatie geïnvesteerd. Een sterkere coöperatie komt uiteindelijk ten goede aan de freelancers en de gebruikers van de coöperatie. De ene krijgt eindelijk een billijk inkomen en de andere kwaliteitsvolle diensten. Meer moet dat niet zijn.

Meer info op www.loconomics.com.

Peter Bosmans

 

 

Gepubliceerd op: 12 november 2016

Ga terug naar overzicht