Jean-Philippe Lens

Organisatie: Topino.be

In 2003 studeerde ik af als bio-ingenieur Landbeheer aan de UCL. Ik werkte acht jaar in een strategisch studiebureau voor regionale ontwikkeling en milieueffectenstudies in opdracht van privébedrijven en openbare instanties (federale, gewestelijke, intercommunale en gemeentelijke overheden).

In 2009 startte ik met Topino.be, een referentiesite voor alle producenten die rechtstreeks verkopen. In augustus 2011 startten we een burgercoöperatie en in februari 2012 waren de eerste leveringen in Brussel een feit. In 2014 beslisten we om een netwerk van korte-ketenplatformen in te richten. Vandaag zijn 100 producenten en 1.400 producten beschikbaar dankzij de samenwerking tussen de netwerken Topino.be, MangeonsMalin.be en LiTerroir.be, goed voor leveringen overal in Franstalig België.

Waarom een coöperatieve deeleconomie?

De verschuiving naar een economie zonder marginale kosten verplicht ondernemingen om innoverende strategieën te bedenken die de algemene daling van de marges compenseren: reclame vervangen door een community van consumenten, kosten met een lage toegevoegde waarde delen (logistiek, backoffice, administratie), ervaringen en tools delen onder de vorm van opensourcetutorials … In deze overgang naar de deeleconomie spelen coöperaties een doorslaggevende rol, zowel in de bestemming van haar toegevoegde waarde als in de bewustwording dat burgers opnieuw rechtstreeks kunnen ingrijpen in hun consumptiewijze.

 

Ga terug naar overzicht